Chleb był już znany w czasach biblijnych, jednak piece do wypieku chleba zaczęły być popularne dopiero w czasach rzymskich, za Oktawiana Augusta, miały łukowe stropy, który to typ zaczął się rozwijać i jest kontynuowany do dziś.
Firma Kafel kontynuuje tę tradycję bazując na nowoczesnych materiałach, zachowując tradycyjną technologię budowy tworzymy wyjątkowy piec, w którym można upiec chleby, pizze, suszyć owoce, a nawet upiec mięso. Dzięki wyjątkowemu kształtowi i materiałom użytym do jego budowy, piec chlebowy nie wysusza potraw, a upieczone w piecu są soczyste oraz mają niepowtarzalny smak.
Wędzenie jest jedną z najstarszych sztuk konserwacji żywności. Przez wieki wędzono długo, w chłodnym dymie, dopiero od niedawna stosuje się w wędzeniu wędzenie na gorąco.
W naszych wędzarniach można wędzić na oba sposoby , dzięki odpowiedniemu poprowadzeniu dymu wędzonka nabiera smaku, jednak nadal utrzymuje odpowiednią wilgotność i kruchość. Wędzenie w takich wędzarniach to tradycyjna metoda, pozbawiona jakichkolwiek konserwantów, poprawiaczy smaku i barwy ,uzyskujemy wędlinę jaką kiedyś robiły nasze babcie.
Grillowanie jest znane od czasów prehistorycznych, od wielu lat lubimy spędzać czas racząc się soczystym stekiem z grilla. Dobrze wybudowany grill pozwala na odpowiednie poprowadzenie dymu i pieczenie potraw tak, aby uwypuklić ich smak. Odpowiednio skonstruowany grill wpływa na soczystość grillowanej żywności – mięsa lub warzyw. Nasze grille w pełni odpowiadają najbardziej wyrafinowanym potrzebom naszych klientów.